Virusi misterioz/ Shkon në 25 numri i viktimave. Ekspertët: Infeksioni filloi me gjarpërinjtë

NINTCHDBPICT000556343039-1.jpg

Viktimat e koronavirusit në Kinë janë rritur në 25 ndërsa rastet e infeksionit janë 616.

Ndërkohë, virologët e Pekinit kanë identifikuar se si ka arritur virusi 2019-nCoV te njerëzit. Do të kishte pasur një transmetim të parë nga lakuriqët dhe më pas do të kalonte te gjarpërinjtë. Ndërkohë, një qytet i dytë kinez, Huanggang, është karantizuar: ai ndodhet rreth 60 km larg Wuhan, që besohet të jetë shpërthimi i virusit.

Për të treguar kalimin e virusit nga lakuriqët te gjarpërinjtë dhe nga këta te njerëzit është një analizë gjenetike (e kryer në mostra nga specie të ndryshme pritëse dhe nga lokacione të ndryshme në Kinë) botuar në Journal of Medicalologyology nga Wei Ji, Wei Wang, Xiaofang Zhao, Junjie Zai dhe Xingguang Li, nga universitetet e Pekinit dhe Guangxi.

Sipas studiuesve, siç ka ndodhur në të kaluarën me viruset e gripit të shpendëve dhe me Sars, përgjegjësia do të ishte për tregjet e kafshëve të gjalla, shumë të zakonshme në Kinë, ku kafshët e egra si gjarpërinjtë dhe shkopat shiten së bashku me kafshët dhe peshqit e rritur në fermë.

“Rezultatet e analizës sonë evolucionare – shkruajnë studiuesit – sugjerojnë për herë të parë se gjarpri është rezervuari më i mundshëm i kafshëve të egra të virusit 2019-nCoV”,

Tani është e qartë se virusi është një përzierje e një koronavirusi që vjen nga lakuriqët dhe ai që vjen nga gjarpërinjtë dhe se nga kjo e fundit do të kishte kaluar tek qeniet, njerëzit, duke iu përshtatur hostit të ri dhe duke fituar aftësinë për të transmetuar nga njeriu te njeriu.

scroll to top